poniedziałek, 29 czerwca 2015

Gulasz do knedlików

Ostatnio było o knedlikach, więc teraz będzie o gulaszu. Przepis wymyśliłam sama, inspirację dla niego stanowiły zapasy w szafkach i pyszne piwo - stout. Jeśli nie wiecie co to jest odsyłam was na stronę chmielenie. Jeśli nie lubicie piwa/ jesteście abstynentami, stout można zastąpić bulionem (czyli dodacie wtedy w sumie 500 ml bulionu). Ale wtedy będzie mniej smaczne, więc polecam jednak dodać piwo. Piwo jest dobre.

Do gulaszu potrzebujecie:
600 g mięsa wołowego
2 łyżki oregano
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka majeranku
1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki ostrej papryki
4 łyżki słodkiej papryki
garść suszonych grzybów (odmoczonych w nocy)
duża cebula
6 ząbków czosnku
1/2 świeżej ostrej papryki
250 ml bulionu
1/2 butelki stoutu (ja użyłam Belfast Manufaktury Piwnej, ale może być dowolny)
2 łyżki jogurtu
kilka łyżek oleju
1-2 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

Mięso kroimy w drobną kostkę i mieszamy je z przyprawami: oregano, rozmarynem, majerankiem, pieprzem i dwoma rodzajami papryki. Podsmażamy mięso w patelni, do zrumienienia. Odstawiamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojone grzyby, smażymy jeszcze przez chwilę, po czym dorzucamy mięso i świeżą ostrą paprykę. Całość zalewamy bulionem i połową butelki stoutu (resztę można ze smakiem wypić, a i przed gotowaniem nie zaszkodzi skontrolować jakość piwa). Zmniejszamy ogień, zakrywamy garnek i zostawiamy na długie i powolne gotowanie. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy do gulaszu jogurtu.
Jeśli całość wyszła nam rzadka, a wolimy gęsty gulasz, mieszamy 1-2 łyżki mąki kukurydzianej z odrobiną wody pozostałą po moczeniu grzybów i rozmieszaną mąkę dodajemy do gulaszu. Trzeba wówczas całość jeszcze chwilę przegotować. Jeśli z kolei gulasz wyjdzie nam za gęsty, trzeba dolać trochę samej wody z moczenia grzybów (najlepiej dodawać po trochu, aż konsystencja będzie odpowiednia).
Gulasz pięknie pachnie i jest pyszny. Można go posypać z wierzchu odrobiną świeżej pietruszki lub szczypiorkiem (polecam szczypiorek). Do dania najlepiej pasują knedliky lub placki ziemniaczane.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz