A nie mówiłam? Piękne i pyszne. Przepis na nie znalazłam na blogu Liski i dziś dzielę się nim z wami.
Na spód potrzeba:
250 g mąki
1/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki śmietany
130 g masła pokrojonego w kostkę
Wszystkie składniki trzeba zagnieść w gładkie ciasto. Potem trzeba je rozwałkować i wylepić nim formę o średnicy 25 cm. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 200C. Powinien być lekko zarumieniony.
Na nadzienie przygotujcie:
2 duże jabłka pokrojone w plasterki
50 g mąki
2 jajka
100 g cukru
170 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie składniki, prócz jabłek, zmiksować. Jabłka ułożyć na podpieczonym spodzie, zalać masą. Piec około 40 minut (małą tarteletkę, widoczną na zdjęciach, piekłam 20 minut). Wystudzić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz