niedziela, 23 listopada 2014

Alzacka tarta z jabłkami

Dziś chcę wam zaprezentować moją realizację Alzackiej tatry z jabłkami, kolejnego przepisu Liski, tym razem z jej bloga. Jest to tarta pyszna, efektowna i bardzo prosta. Połączenie kruchego ciasta, jabłek i jogurtowo-waniliowego nadzienia tworzy harmonię doskonałą. Idealna niezależnie od okazji - na wizytę znajomych, odwiedziny u babci, pierwszą wizytę u teściów... No sami spójrzcie jakie to piękne ciasto jest!

A nie mówiłam? Piękne i pyszne. Przepis na nie znalazłam na blogu Liski i dziś dzielę się nim z wami.

Na spód potrzeba:
250 g mąki
1/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki śmietany
130 g masła pokrojonego w kostkę

Wszystkie składniki trzeba zagnieść w gładkie ciasto. Potem trzeba je rozwałkować i wylepić nim formę o średnicy 25 cm. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 200C. Powinien być lekko zarumieniony.

Na nadzienie przygotujcie:
2 duże jabłka pokrojone w plasterki
50 g mąki
2 jajka
100 g cukru
170 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka esencji waniliowej

Wszystkie składniki, prócz jabłek, zmiksować. Jabłka ułożyć na podpieczonym spodzie, zalać masą. Piec około 40 minut (małą tarteletkę, widoczną na zdjęciach, piekłam 20 minut). Wystudzić i podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz